Hoogmade roept lijsttrekkers ter verantwoording

Hoogmade roept lijsttrekkers ter verantwoording

De toon wordt meteen gezet door het vertoon van een leuk filmpje door de Dorpsraad Hoogmade; de lijsttrekkers mogen namelijk in herkansing. Ze waren hier vier jaar geleden ook en in de tussentijd is er nog geen paal de grond in gegaan. Het was het begin van een avond waarin de lijsttrekkers voornamelijk het raadsbreed akkoord stonden te verdedigen, het grotendeels met elkaar eens waren en waarbij de ‘neutrale toeschouwer’ totaal niet bediend werd op haar vraag: “Op wie moet ik 21 maart eigenlijk stemmen?”

 

Het eerlijke verhaal

Het komt er voor Hoogmade, of zoals Van der Star (PRO) het zou zeggen: “Hoogmaa”, op neer dat de gemeente niet de knowhow heeft om projectontwikkelaartje te spelen en zich hier ook niet meer aan wil branden. Dat ze ook niet de erven van Cornelis Sprongh gaan onteigenen, wat een ultimum remedium is wanneer een groot maatschappelijk belang wordt tegengewerkt, wat hier niet het geval is, omdat de gemeente ook niet zelf de grond wil kopen.

De inwoners van Hoogmade zijn duidelijke gefrustreerd en zijn het vertrouwen in de gemeentelijke politiek kwijt. Tegenover hen zitten de lijsttrekkers instemmend met elkaar het eerlijke verhaal te vertellen. Concreet komt het er op neer dat iedereen het recht heeft ergens tegen te zijn en als de gemeenschap het klaarblijkelijk niet met elkaar eens kan worden over nieuwbouwplannen of de locatie van een nieuw zwembad dan moet je niet alleen naar de gemeente kijken als je vindt dat het allemaal wel heel erg traag verloopt.

 

Mantra van stenen

De verdeeldheid sloeg toe, althans een klein beetje, toen het over onze welgeliefde verenigingen ging. Hoe moeten we de subsidies verdelen én moeten we nog investeren in stenen? De lijstrekkers waren het er verassend over eens dat de subsidieregeling uit het ‘stenen tijdperk’ kwam en aan modernisering toe was.

Dan moet je het ook over maatschappelijk vastgoed hebben. Waar de meeste het gemeenschapsgeld zo efficiënt mogelijk willen inzetten, wil Van Egmond (D66) graag het mantra doorbreken dat we als gemeente niet meer investeren in stenen. Het scoort goed voor de bühne, echter zodra het financiële plaatje wordt gepresenteerd aan de raad is mijn voorspelling dat ook D66 gewoon meegaat in het afstoten van slecht exploitabele gebouwen en geen tonnen gaat neerleggen voor nieuwe kunstgrasvelden, culturele- en clubgebouwen.

 

Maar 21 maart dan?

Veel wijzer zijn we niet geworden. Wel wil ik mijn dank uitspreken aan voorzitter Beets van de Dorpsraad voor de organisatie van deze avond en het bewaren van de orde. Ondanks dat er geen duidelijke verschillen tussen de partijen naar boven kwamen heb ik een zeer amusante avond gehad.

Dan zal ik zelf een poging doen om u een stemadvies te geven. Daarvoor wil ik sluiten met de lofwoorden van Van der Kaaden (CDA) aan het adres van Wethouder Peters (VVD) over haar inzet als wethouder om de woningbouw echt te stimuleren in Kaag en Braassem. De VVD is van aanpakken en van doen. Stem daarom 21 maart op de VVD Kaag en Braassem. Stem voor doen!